Spanje valt

30 nov

Zoals de meeste Europese landen, is de rente op Spaanse obligaties fors gestegen. Maar Spanje mag zich al in het rijtje zetten van de landen die het point of no return bereikt hebben. De Spaanse overheidsfinanciën zijn dan ook fundamenteel zwak. Er heerst een hoge werkloosheid, vooral bij de jeugd. De groei van de economie is volledig stilgevallen.

Spanje kampt ook met een grote crisis in de vastgoedsector. Veel kleine Spaanse banken staat het water aan de lippen door de afschrijvingen van investeringen in de immobiliënsector.

De Spaanse overheidsschuld ligt dan wel lager dan de Italiaanse, maar de bedrijfs- en huishoudschulden liggen in veel hoger. De totale Spaanse schuld ligt zo 50 pocentpunten hoger dan de Italiaanse. Doordat de bedrijfs- en huishoudschuld zo hoog ligt, ontbreekt het de economie aan de nodige slagkracht om te investeren en geld uit te geven. Zo moet Spanje volgend jaar al minstens € 116 miljard zien te vinden. Voor de periode 2013 – 2015 is er gemiddeld € 60 miljard per jaar nodig. Aan de huidige rente is dit onhoudbaar. De rentestrop wordt strakker en strakker.

Plaats een reactie