Investeringsvraag moet zilver op peil houden

10 mei

Thomson Reuters GFMS publiceert in opdracht van The Silver Institute jaarlijks een rapport over de zilvermarkt. Het rapport merkt op dat er een trend is in de zilversector van een dalende vraag in de productiesector tegenover een stijgende productie. De investeringsvraag moet dit verschil opvullen om stijgende prijzen te garanderen.

De vraag naar zilver daalde vorig jaar met 1,5 % tot 876 miljoen ounces. Indien je de investeringsvraag niet meetelt, daalde de vraag met 4,1 %. De industriële vraag daalde over heel de wereld, behalve in China, met 2,5 %. Vooral in de OESO-landen daalde de industriële vraag.

Daartegenover staat de stijging van de mijnproductie, deze steeg met 1,4% tot 761 miljoen ounces. Mijnproductie stond in voor 73 % van het aanbod waarvan slecht 29 % komt uit primaire zilvermijnen. De rest kwam van mijnen waar zilver een bijproduct is.

De investeringsvraag naar zilver is dus essentieel. Hedge Funds hebben hun posities in zilver grotendeels geliquideerd, de vraag van de particuliere investeerder van zilveren munten en ETF’s moet nu voldoende hoog blijven om een ondersteunende factor te blijven spelen op de zilverprijs.

Plaats een reactie