Gevaren en opportuniteiten bij Junior Miners

7 mei

De onderwaardering van de mijnaandelen ten opzichte van het fysieke goud neemt hallucinante proporties aan. Dit kan uiteraard niet blijven duren, een investering in deze sector kan ongetwijfeld tot hallucinante winsten leiden in de komende maanden of jaren. Vooral de juniors zijn hard getroffen. Beleggen in deze sector biedt momenteel ongekende opportuniteiten, maar ook enkele gevaren.

Het grote gevaar bij de junior miners is dat de sector op zich altijd overgewaardeerd is, nu nog steeds. Als je alle juniors samenvoegt en beschouwd als een aandeel, maakt dat aandeel tussen de 2 en 8 miljard dollar verlies per jaar. Niet bepaald een goed aandeel. Het is dus belangrijk om de juiste aandelen er tussenuit te halen.

Het goede nieuws is dat vele aandelen enkele jaren geleden veel geld hebben opgehaald aan hoge prijzen. De aandeelhouders van toen zullen er vandaag de dag niet blij mee zijn, maar het biedt vandaag de dag wel veel potentieel voor de toekomst. Het opgehaalde geld werd deels geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling waar vandaag de vruchten van worden geplukt.

De onderstaande grafiek zet de mijnen af ten opzichte van goud. Wat je hier eigenlijk ziet, is hoeveel gram goud (of ounces) je nodig hebt om de goudmijnindex (XAU) te kopen. Wat blijkt? Goudmijnen waren de voorbije 30 jaar nooit goedkoper dan vandaag!

Goud is de voorbije 10 jaar 550% duurder geworden. Niemand zou raar hebben opgekeken als de mijnen over die periode 1.500% in waarde waren gestegen. Dat zou maar normaal zijn op basis van historische inzichten.

Maar de mijnen zijn geen 1.500% in waarde gestegen. Zelfs geen 550%. De XAU (Philadelphia Gold and Silver Index) noteert amper 275% boven de lows van begin 2000. Je kan dus zeggen dat de mijnen slechts de helft van het rendement hebben gebracht dan een rechtstreekse belegging in fysiek goud.

Het is belangrijk om weten dat de markt altijd gelijk heeft, op de lange termijn toch. De onderwaardering van de mijnaandelen kan dus niet blijven duren. Vervolgens is het de kunst om u goed te informeren en de juiste aandelen eruit te pikken. Ga niet over een nacht ijs, het verschil tussen de juiste en verkeerde aandelen kan 100 % zijn, naar boven en naar benden. Ontdekkingen en overnames zullen de markt ondersteunen en op een gegeven moment in vuur en vlam zetten.

Ten slotte houd er rekening mee dat de mijnaandelen fors geld hebben opgehaald terwijl de aandelen naar beneden gingen. Deze aandelen zullen mogelijk opnieuw geld moeten vinden, maar zullen een grotere weerstand tegenkomen bij de fondsen die hun geld willen investeren door het uitblijven van stijgende koersen. Dit kan een deel van de sector in de problemen brengen.

Het beste beleggingsadvies over goudmijnen vind je bij Slim Beleggen of Haagen Invest

Bron: Casey Research en Aandelen.com

2 Reacties to “Gevaren en opportuniteiten bij Junior Miners”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Goud is de kluts kwijt - Goud.com - 10 mei 2012

    […] Ronald Hendrickx – Fininfo-be (Verwant artikel: Gevaren en opportuniteiten bij Junior Miners) […]

  2. Goud is de kluts kwijt - 10 mei 2012

    […] Ronald Hendrickx – Fininfo-be (Verwant artikel: Gevaren en opportuniteiten bij Junior Miners) […]

Plaats een reactie