Voor een Apple and een ei?

9 mei

Apple is hot! Er zijn al verschillende artikel verschenen met als de titel “Apple is groter dan …” en de vergelijkingen zijn hallucinant te noemen. Zo verkocht Apple in 2011 evenveel toestellen als dat er wereldwijd auto’s worden verkocht. De omzet van Apple in 2011 was groter dan het bbp van 160 landen, waaronder Slovakije en Bulgarije.

Apple was en is uiteraard de grootste onderneming ter wereld op het gebied van marktkapitalisatie (althans van de beursgenoteerde bedrijven). Een van de succesapparaten is natuurlijk de iPad. Tijdens de eerste 72 uur na de lancering van de iPad had Apple al 3 miljoen stuks verkocht. Om dit even te plaatsen: als een pasgeboren baby elke dag 100 iPads koopt, duurt het tot zijn 82 jaar vooraleer hij er 3 miljoen heeft gekocht.

Bekijk dit alles in deze schitterende infographic

Maar het einde van deze mastodont is nog niet perse in zicht. Steeds meer Chinezen hebben de status van ‘middenklasse’ bereikt. Ze verzilveren die status maar al te graag en bijgevolg is China nu al goed voor circa 20 % van de omzet van Apple. Meteen hebben we ook een verklaring voor de winstsprong in het laatste kwartaal! (Slim Beleggen)

Apple heeft zo ook een belangrijke impact op de beurzen. De resultaten worden met Argusogen gevolgd, maar Apple slaagt er steeds in de torenhoge verwachtingen met gemak te kloppen. Apple vertegenwoordigd ook steeds meer een groter deel van de indexen. Apple alleen vertegenwoordigt al 17 % van de kapitalisatie van de Nasdaq 100. Over de laatste 50 handelsdagen werden 1.304.300.000 aandelen Apple verhandeld en dat is meer dan de volledige float. (Slim Beleggen)

Maar is Apple nu nog koopwaardig. De grafiek van de aandelenkoers doet anders vermoeden als je deze vergelijkt met andere sterren die naar de hemel schoten: (grafiek van 26 april, hierna herstelde de koers nog na schitterende kwartaalresultaten)

Maarten Verheyen maakte alvast een interessante berekening om na te gaan of Apple vandaag de dag duur of goedkoop te noemen is: Apple is momenteel op de beurs $544 miljard waard. Als je daar de $110 miljard cash van aftrekt, blijf je over met een ondernemingswaarde van $434 miljard. Je betaalt met andere woorden amper 8,7 keer de winst voor het aandeel momenteel. Dat is zondermeer goedkoop. Lees hier verder …

Maarten Verheyen van aandelen.com gaat verder: Apple maakt de voorbije 90 dagen een winst van $11,6 miljard of 93% meer dan een jaar geleden. Sta eens even stil bij die cijfers. $11,6 miljard in één kwartaal. Dat is $129 miljoen per dag … $5,4 miljoen per uur … of $90.000 per seconde!

Zo heeft Apple bijvoorbeeld een eigen vermogen van $102 miljard en realiseerde men in de afgelopen 6 maanden bijna $25 miljard nettowinst. Laat het mij even makkelijk maken en die $25 miljard verdubbelen om een idee te hebben over de jaarwinst. Dan spreken we over $50 miljard. Of 50% rendement op het eigen vermogen! Het toont nog maar eens de klasse van dit bedrijf aan. En dan die groei! +93% op één jaar! Voor het grootste bedrijf van de wereld! Warren Buffett heeft ooit eens gezegd dat de mooiste bedrijven van de wereld bedrijven zijn die kunnen groeien zonder daarvoor extra kapitaal in te zetten.

Apple is zo’n pareltje.

Plaats een reactie